De meest voorkomende platvissoorten in Nederland zijn de schol en de tong. Toch is de schol de belangrijkste platvis voor de Nederlandse visserij. Een schol kan maar liefst 1 meter worden, maar wordt gemiddeld zo’n 50cm. De schol ligt vaak in het zand verscholen. Waarom is de schol minder populair dan de tarbot?
De eerste weken van zijn leven is de schol rond. Als larve zwemt hij rechtop en pas na zes weken groeit één van zijn ogen naar de andere kant. De schol is te herkennen aan zijn oranje stippen. In België wordt de vis ook wel pladijs genoemd en hij komt met name voor in de Atlantische Oceaan, langs de Europese kust tot aan de middellandse zee.
In de zomer kun je de beste schol krijgen, want het visvlees is dan het dikst. Want ook vissoorten kun je het beste eten in het juiste seizoen, zoals we al op onze assortimentpagina schreven.
Schol is wel te krijgen in de wintermaanden, maar dan is hij erg mager. Dit heeft ermee te maken dat de schol in de winter in de paaiperiode zit, de periode waarin zij haar eitjes afzet. Naast dat de vis erg mager is, is hij ook niet smaakvol en zit er veel kuit in de vis. Er wordt ook wel gezegd: “Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol!” Daarom kun je schol het beste eten vanaf mei tot en met november. Daarna kun je andere witvis zoals tarbot weer het beste eten.